Kırılımlar

Verilerin farklı dökümlerini görmek için aşağıdaki açılır menülerden kategorileri seçin. Bazı kategori ve kırılımlar üst düzey kategorisi seçilmeden görülemeyecektir.

Headline data

Hedef adı Zorla çalıştırmayı ortadan kaldırmak, modern köleliği ve insan ticaretini sona erdirmek ve çocukların askere alınmaları ve asker olarak kullanılmaları da dâhil çocuk işçiliğinin en kötü türlerinin yasaklanmasını ve ortadan kaldırılmasını güvence altına almak için acil ve etkili önlemler alınması ve 2025’e kadar çocuk işçiliğinin her türünün sona erdirilmesi
Gösterge adı Cinsiyet ve yaşa göre 5-17 yaş grubunda çocuk işçiliğiyle uğraşan çocukların oranı
Küresel / İkame gösterge Küresel gösterge
Gösterge tanımı Bu gösterge, çalışan çocuk sayısının, ilgili yaş grubundaki toplam çocuk nüfusuna bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Çalışan çocuk sayısı; referans haftası süresince en az bir saat süresince ücret (stajyer ve çıraklar dahil), kar veya ailenin kazancı için aile işletmelerinde ücretsiz olarak çalışanlar ile işi olanlardan çeşitli nedenlerle referans döneminde işlerinin başında bulunmayan ancak işleri ile ilişkileri devam edenleri kapsar.
2012 yılı Çocuk İşgücü Araştırmasında 15-17 yaş grubu, 2019 yılı Çocuk İşgücü Araştırması'nda ise ILO'nun temel aldığı 5-17 yaş grubu kapsanmıştır. Bu nedenle 5-17 yaş grubuna ait veriler, Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) ile birlikte IV.Çeyrek Ekim-Kasım-Aralık döneminde uygulanan modüler Çocuk İşgücü Araştırması'ndan elde edilmiştir.
Ölçü birimi (%)
Mevcut kırılımlar Cinsiyet, Yaş
Hesaplama Çalışan çocukların oranı = (İlgili yaş grubundaki çalışan çocuk sayısı / İlgili yaş grubundaki toplam çocuk nüfusu) * 100
Karşılaştırılabilirlik Zaman içinde karşılaştırılabilirdir. Küresel metaveriye tam uyumlu şekilde üretilmiştir.
Revizyon Hanehalkı İşgücü İstatistikleriiçin 2014 ve 2021 yıllarında revizyon gerçekleşmiştir.

Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bülteni kapsamında üretilen istatistikler için cari yıl içerisinde gerçekleştirilecek revizyonlara ilişkin bilgi formuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/DownloadFile?p=ncMQ7BhXQxVCco/TX/m3son51q8XwpKLN2eIJEFWI OgnpBn1XEB8pOwIAyt8kkLNVYnWchyQRAKrwOHIMt0Fh2kJXw3EiWfa/SwR6yVW/YI=
Diğer bilgiler 2012 yılı Çocuk İşgücü Araştırmasında 6-17 yaş grubu, 2019 yılı Çocuk İşgücü Araştırması'nda ise ILO'nun temel aldığı 5-17 yaş grubu kapsanmıştır.
Veri kaynağı Çocuk İşgücü İstatistikleri
Veri kaynağı linki https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Cocuk-Isgucu-Anketi-Sonuclari-2019-33807
Örneklem çerçevesi ve kapsam Hanehalkı İşgücü Anketinde örneklem çerçevesi Ulusal Adres Veri Tabanı'dır. Anketin örnekleme birimi adres, gözlem birimi ise hanehalkıdır. Anket kurumsal olmayan nüfus kapsamında yer alan özel hanehalklarına uygulanmaktadır. Hanehalkı İşgücü Anketinde haftalık (sürekli) uygulamaya geçilmesi yeni bir örneklem tasarımının oluşturulmasını gerektirmiştir. Hanehalkı İşgücü Araştırmasında iki aşamalı, tabakalı küme örneklemesi yöntemi kullanılmıştır. Ardışık iki dönem arası ve ardışık iki yılın aynı dönemlerinde adres bazında %50 çakışma sağlayacak şekilde rotasyon kalıbı oluşturulmuş ve her dönemde 8 alt örnek kullanılmıştır. Çalışmanın tasarımında her dönemde uygulama yapılacak örneklem genişliği haftalara eşit olarak dağıtılmıştır. Anketin 2014 yılı itibariyle dönemlik örnek hacmi 44 bin hanehalkıdır.

Çocuk işgücü anketleri, Hanehalkı İşgücü Anketi için örneğe seçilen hanehalklarında uygulanmış olduğundan, örnek tasarımı işgücü anketinin örnek tasarımına dayanmaktadır. 2012 Çocuk İşgücü Araştırması, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan tüm hanehalklarını, fert bazında ise; bu hanehalklarında bulunan 6-17 yaş grubundaki fertleri kapsamaktadır. Okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, özel nitelikteki hastane ve hapishanede bulunanlar anket kapsamı dışında tutulmuşlardır. 2019 Çocuk İşgücü Araştırması, 2019 yılının IV. çeyreğinde (Ekim-Kasım-Aralık) Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte 5-17 yaş grubundaki çocuklara uygulanmıştır. Bu araştırma daha önce uygulanan Çocuk İşgücü Araştırmaları ile kapsam ve yöntem açısından farklılıklar içermektedir. Bu farklılıklar; 2014 yılı itibarıyla Hanehalkı İşgücü Araştırması yapısında gerçekleştirilen düzenlemelerden ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün çocuk işgücü araştırmalarında temel aldığı 5-17 yaş grubunun kapsanmasından kaynaklanmaktadır.
Örneklem büyüklüğü İşgücü Araştırmasına modül olarak uygulandığı için örneklem büyüklüğü HİA ile aynıdır.
Uygulanan görüşme yöntemi Bilgisayar destekli kişisel görüşme (CAPI)
Anket uygulanan referans tarih/dönem IV.Çeyrek: Ekim-Kasım-Aralık 2019
Alan çalışmasının uygulama tarihi ve süresi IV.Çeyrek: Ekim-Kasım-Aralık 2019

Bu tablo, BM İstatistik Komisyonu tarafından tanımlanan SKA göstergelerinin metaverileri hakkında bilgi sunmaktadır. Küresel metaveriler, BM İstatistik Bölümü tarafından sunulmaktadır.

Hedef adı

Zorla çalıştırmayı ortadan kaldırmak, modern köleliği ve insan ticaretini sona erdirmek ve çocukların askere alınmaları ve asker olarak kullanılmaları da dâhil çocuk işçiliğinin en kötü türlerinin yasaklanmasını ve ortadan kaldırılmasını güvence altına almak için acil ve etkili önlemler alınması ve 2025’e kadar çocuk işçiliğinin her türünün sona erdirilmesi

Gösterge adı

Cinsiyet ve yaşa göre 5-17 yaş grubunda çocuk işçiliğiyle uğraşan çocukların oranı ve sayısı

Tier Sınıfı

Tier II

Vasi Kuruluş

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

Küresel metaveri linki Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri(PDF 382 KB) (pdf 525kB) Se abre en una nueva ventana