Kırılımlar

Verilerin farklı dökümlerini görmek için aşağıdaki açılır menülerden kategorileri seçin. Bazı kategori ve kırılımlar üst düzey kategorisi seçilmeden görülemeyecektir.

Headline data

Hedef adı 2030’a kadar kirliliği azaltarak, çöp boşaltmayı ortadan kaldırarak, zararlı kimyasalların ve maddelerin salınımını en aza indirgeyerek, arıtılmamış atık su oranını yarıya indirerek ve geri dönüşümü ve güvenli tekrar kullanımı küresel olarak ciddi ölçüde artırarak su kalitesinin yükseltilmesi
Gösterge adı İyi kalitede değerlendirilen su kütlelerinin yüzdesi
Küresel / İkame gösterge İkame gösterge
Gösterge tanımı Gösterge, ülkedeki iyi ortam suyu kalitesine sahip su kütlelerinin oranı olarak tanımlanır. Ortam suyu kalitesi, nehirler, göller ve yeraltı sularındaki doğal, arıtılmamış suyu ifade eder ve tüm antropojenik faaliyetlerin etkileriyle birlikte doğal etkilerin bir kombinasyonunu temsil eder. Gösterge, yerinde ölçümlerden elde edilen su kalitesi verilerine ve yüzey ve yeraltı sularından toplanan örneklerin analizine dayanır.
Ölçü birimi (%)
Mevcut kırılımlar Göl, Nehir
Hesaplama DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2015-2019 yılları arasında yapılan izleme çalışmaları neticesinde, Elektriksel İletkenlik (EC), Çözünmüş Oksijen (DO), Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Nitrat Azotu (NO3-N), Amonyum Azotu (NH4-N), Toplam Kjeldahl Azotu (TKN), Toplam Azot (TN), Orto-Fosfat Fosforu (o-PO4-P) ve Toplam Fosfor (TP) parametreleri için 21 nehir havzası özelinde elde edilen izleme verilerinin sonuçları "Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği" Ek-5 Tablo-2'de yer alan kriterlere göre değerlendirilmiştir.

Her bir su kütlesinde her bir parametre açısından analiz sonuçlarının yıllara göre aritmetik ortalaması alınmış ve çıkan sonuç "Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği" Ek-5 Tablo-2'de yer alan kriterlere göre değerlendirilmiş ve 1. ve 2. sınıf çıkanlar "iyi" kalitede olarak değerlendirilmiştir (Tablo-4 hesaplama bölümünde sınır değerlere yer verilmiştir). Değerlendirmede her bir parametrenin kalite sınıfı belirlenmiş ve söz konusu 10 parametrenin %80'i iyi durumda olduğunda su kütlesinin nihai durumu "iyi" olarak değerlendirilmiştir. İyi kalitede değerlendirilen su kütlelerinin yüzdesi belirlenirken ise değerlendirilen su kütlelerinden iyi durumda olanların yüzdesi alınmıştır.

Her bir parametre için kalite sınıfı belirlenir;
(((X1+X2+...+Xn)/n) (((X1+X2+...+Xn)/n)>Sınır değer) --> 1. sınıf, 2. sınıf ya da 3. sınıf
1. sınıf ve 2. sınıf --> "iyi durum"
3. sınıf --> " orta durum"
Her bir su kütlesinde iyi durum tespiti;
(1. sınıf çıkan parametrelerin sayısı=X;
2. sınıf çıkan parametrelerin sayısı=Y;
3. sınıf çıkan parametrelerin sayısı=Z)
((X+Y)/(X+Y+Z))>0,8 --> "iyi durum"
İyi kalitede değerlendirilen su kütlelerinin yüzdesi=(İyi durumdaki su kütlesi sayısı/değerlendirilen su kütlesi sayısı)
Karşılaştırılabilirlik Zaman içinde karşılaştırılabilirdir. İkame gösterge olduğundan küresel metaveriden farklılık göstermektedir.
Revizyon -
Diğer bilgiler DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2015-2019 yılları arasında yapılan izleme çalışmaları neticesinde, Elektriksel İletkenlik (EC), Çözünmüş Oksijen (DO), Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Nitrat Azotu (NO3-N), Amonyum Azotu (NH4-N), Toplam Kjeldahl Azotu (TKN), Toplam Azot (TN), Orto-Fosfat Fosforu (o-PO4-P) ve Toplam Fosfor (TP) parametreleri için 21 nehir havzası özelinde elde edilen izleme verilerinin sonuçları "Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği" Ek-5 Tablo-2'de yer alan kriterlere göre değerlendirilmiştir.

Her izleme noktasında her dönem izleme verisi bulunmamakta olup 21 nehir havzasından elde edilen mevcut veriler değerlendirilmiştir.
Veri kaynağı Tarım ve Orman Bakanlığı
Veri kaynağı linki -

Bu tablo, BM İstatistik Komisyonu tarafından tanımlanan SKA göstergelerinin metaverileri hakkında bilgi sunmaktadır. Küresel metaveriler, BM İstatistik Bölümü tarafından sunulmaktadır.

Hedef adı 2030’a kadar kirliliği azaltarak, çöp boşaltmayı ortadan kaldırarak, zararlı kimyasalların ve maddelerin salınımını en aza indirgeyerek, arıtılmamış atık su oranını yarıya indirerek ve geri dönüşümü ve güvenli tekrar kullanımı küresel olarak ciddi ölçüde artırarak su kalitesinin yükseltilmesi
Gösterge adı İyi su kalitesi çevresine sahip su alanlarının oranı
Tier Sınıfı Tier II
Vasi Kuruluş Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP)
Küresel metaveri linki Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri