Kırılımlar

Verilerin farklı dökümlerini görmek için aşağıdaki açılır menülerden kategorileri seçin. Bazı kategori ve kırılımlar üst düzey kategorisi seçilmeden görülemeyecektir.

Headline data

Hedef adı Kadınların güçlenmelerinin ilerletilmesi için özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri olmak üzere etkinleştirme teknolojisinin kullanımının geliştirilmesi
Gösterge adı Cinsiyete, yaş grubuna, eğitim durumuna ve işgücü durumuna göre son üç ay içinde cep telefonu kullanan bireylerin oranı
Küresel / İkame gösterge Küresel gösterge
Gösterge tanımı Bu gösterge son üç aylık dönemde (ilgili yılın Ocak-Şubat-Mart ayları) cep telefonu kullanan 16-74 yaş grubundaki bireylerin, bu yaş grubundaki toplam nüfus içindeki oranı olarak tanımlanmaktadır. 16-74 yaş grubundaki yetişkin fertler araştırma kapsamındadır.
Ölçü birimi %
Mevcut kırılımlar Cinsiyet, yaş grubu, bitirilen eğitim durumu, işgücü durumu
Hesaplama Son üç ay içinde cep telefonu kullanan bireylerin oranı = (Son üç aylık dönemde (ilgili yılın Ocak-Şubat-Mart ayları) cep telefonu kullanan 16-74 yaş grubundaki bireylerin sayısı / 16-74 yaş grubundaki toplam nüfus * 100
Karşılaştırılabilirlik Küresel metaveriye tam uyumlu şekilde üretilmiştir.
2018-2021 yılları için hesaplamalar göstergede ifade edilen tanıma uygun olarak üretilmiştir. 2022 yılı için "son 3 ay içinde cep telefonu kullanan bireyler" değil "cep telefonu kullanan bireyler" hesaplanmıştır.
Revizyon -
Diğer bilgiler -
Veri kaynağı TÜİK, Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması
Veri kaynağı linki https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=bilgi-teknolojileri-ve-bilgi-toplumu-102&dil=1
Örneklem çerçevesi ve kapsam Kapsanan Kişiler: Türkiye sınırları dahilinde bulunan tüm yerleşim yerlerindeki hanehalklarıdır. Kurumsal nüfus olarak tanımlanan okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, hastane ve hapishanede bulunanlar ile kışla ve ordu evlerinde ikamet edenler kapsanmamıştır. Ayrıca nüfusu toplam nüfusun %1’ini geçmeyecek şekilde yeterli (küçük köyler, oba, mezra v.b) örnek hane sayısına ulaşılamayacağı düşünülen yerleşim yerleri (adres sayısı 20’den küçük olan) kapsam dışı bırakılmıştır. 16-74 yaş grubundaki yetişkin fertler araştırma kapsamındadır.
Türkiye genelinde her yerleşim yeri örnek seçimi için kapsama dahil edilmiştir.
Örnekleme yöntemi: Araştırmanın örneklem tasarımı iki aşamalı tabakalı sistematik küme örneklemesi yöntemidir. Birinci aşamada ortalama 100 hane ihtiva eden kümeler (bloklar) PPS yöntemi (büyüklüğü ile orantılı ve olasılıklı) ile örneğe seçilmektedir. İkinci aşamada ise örneğe seçilen bu kümelerden sistematik seçim yöntemi kullanılarak, örnek adresler belirlenmektedir. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 1. Düzey tabakalama kriteri olarak kullanılmaktadır. 16-74 yaş grubu için Türkiye toplamı ve İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 1 (İBBS Düzey1) toplamları bazında tahminler üretecek şekilde tasarlanmıştır.
Örneklem büyüklüğü -
Uygulanan görüşme yöntemi Veri toplama yöntemi olarak 2020 yılına kadar bilgisayar destekli kişisel görüşme yöntemi (CAPI) uygulanmış olup 2020 yılı ve sonrasında bilgisayar destekli telefon görüşmesi (CATI) yöntemi uygulanmıştır.
Anket uygulanan referans tarih/dönem Referans dönemi her yılın ilk çeyreğidir. Referans periyodu ile verinin yayımlanması arasındaki süre 8 aydır.
Alan çalışmasının uygulama tarihi ve süresi Araştırma her yıl Nisan ayında gerçekleştirilmektedir.

Bu tablo, BM İstatistik Komisyonu tarafından tanımlanan SKA göstergelerinin metaverileri hakkında bilgi sunmaktadır. Küresel metaveriler, BM İstatistik Bölümü tarafından sunulmaktadır.

Hedef adı

Kadınların güçlenmelerinin ilerletilmesi için özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri olmak üzere etkinleştirme teknolojisinin kullanımının geliştirilmesi

Gösterge adı

Cinsiyete göre cep telefonu sahibi bireylerin oranı

Tier Sınıfı

Tier II

Vasi Kuruluş

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU)

Küresel metaveri linki Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri (PDF 211 KB) Se abre en una nueva ventana