Kırılımlar

Verilerin farklı dökümlerini görmek için aşağıdaki açılır menülerden kategorileri seçin. Bazı kategori ve kırılımlar üst düzey kategorisi seçilmeden görülemeyecektir.

Headline data

Hedef adı Doha Kalkınma Gündemi çerçevesinde yürütülen müzakerelerin sonuca varması aracılığıyla, Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde evrensel, kurallara dayanan, açık, ayrım gözetmeyen ve eşitlikçi, çok taraflı bir ticaret sisteminin desteklenmesi
Gösterge adı Dünya çapında ağırlıklı ortalama tarife
Küresel / İkame gösterge Küresel gösterge
Gösterge tanımı Bu SKA göstergesi altında "İthalat Rejimi Kararı’nda “Diğer Ülkeler"den (en çok kayrılan ülkeler- MFN) ithalatta ağırlıklı ortalama gümrük tarife oranı (gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi ve ek mali yükümlülüğü)" sunulmaktadır.
Ağırlıklı ortalama: Ülke grupları için tarife değerini toplamak amacıyla, ithal edilen malların değerine dayalı bir ağırlıklandırma metodolojisinin kullanılması önerilir.
Tarifeler, ad valorem bazında (değer yüzdesi) veya belirli bir bazda (örneğin 100 kg başına 7 ABD doları) alınan mal ithalatına ilişkin gümrük vergileridir. Tarifeler, yerel olarak üretilen benzer mallar için fiyat avantajı yaratmak ve devlet gelirlerini artırmak için kullanılabilir. Ticari çözüm önlemleri ve vergiler, tarifeler olarak kabul edilmez.
Ölçü birimi %
Mevcut kırılımlar -
Hesaplama İthalat Rejimi Kararı’nda “Diğer Ülkeler"den (en çok kayrılan ülkeler- MFN) ithalatta ağırlıklı ortalama gümrük tarife oranı (gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi ve ek mali yükümlülüğü) : İthalat Rejimi Kararı’nda tüm ürünler yalnızca ad-valorem (yüzdesel) olarak vergilendirilmemekte bazı ürün gruplarında da spesifik (Kg, litre başına vb.) vergiler de olabilmektedir. Yeknesaklığın sağlanması açısından, öncelikle spesifikten ad-valoreme çevrim yapılmış olup, ardından Gümrük vergisi (GV), İlave Gümrük Vergisi (İGV) ve Ek Mali Yükümlülük (EMY)’ler toplanmış ve her bir üründeki ithalat değeri ile çarpılarak isabet eden toplam vergi tutarları bulunmuştur. “Ağırlıklı Ortalama MFN Gümrük Vergisi Oranı (GV, İGV ve EMY)” hesaplanmasında, tüm ürünlerde hesaplanan vergi tutarlarının toplamının toplam ithalata bölünmesiyle ağırlıklı MFN ortalama vergi oranına ulaşılmıştır.

İthalat Rejimi Kararı’nda "Diğer Ülkeler" (en çok kayrılan ülkeler- MFN) ağırlıklı ortalama gümrük tarife oranı (gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi ve ek mali yükümlülüğü- AB ve Serbest Ticaret Anlaşmamız Bulunan Ülkelerle ithalat hariç: Diğer göstergeden farklı olarak, Gümrük Birliği kapsamındaki ürünlerin AB ve Serbest Ticaret Anlaşmamız bulunan ülkelerinden (STA) ithalatında vergi oranının %0 olduğu dikkate alınarak, bu ürünlerdeki vergi oranı yalnızca AB ve STA harici ülkelerden yapılan ithalat değeri ile çarpılarak bulunan vergi tutarlarının toplamının toplam ithalata bölünmesiyle ağırlıklı MFN ortalama vergi oranına ulaşılmıştır.
Karşılaştırılabilirlik * Küresel metaveriye tam uyumlu şekilde üretilmiştir.
* İthalat Rejiminde olabilecek değişimler nedeniyle ileride aynı yöntem ile yapılacak hesaplamalar farklılık gösterebilecektir.
Revizyon -
Diğer bilgiler Dahilde İşleme Rejimi, nihai kullanım, sivil havacılık ve yatırım teşvikleri gibi istisnai uygulamalar kapsamındaki vergi muafiyetleri bu hesaplamalarda dikkate alınamadığından ulaşılan vergi oranları fiili durumu birebir yansıtmamakta olup, ithalat politikalarının teorik koruma oranlarını göstermektedir.

Göstergenin hesabında 2021 ve 2022 yıllarındaki tüm ürünlerin ithalat verileri kullanılmıştır. Bilindiği üzere Karar’da tüm ürünler yalnızca ad-valorem (yüzdesel) olarak vergilendirilmemekte ve bazı ürün gruplarında spesifik (Kg, litre başına vb.) vergiler de olabilmektedir. Yeknesaklığın sağlanması amacıyla, öncelikle spesifik vergiler ad-valorem vergilere çevrilmiş olup ardından GV, EMY ve İGV’ler toplanmış ve her bir ürün grubuna isabet eden toplam vergi oranları bulunmuştur.
Bunun ardından, “İthalat Rejimi Kararı’nda “Diğer Ülkeler"den (DÜ-MFN) ithalatta ağırlıklı ortalama gümrük tarife oranı (GV, EMY, İGV Dahil)” satırında belirtilen değerler, yukarıda bahsedilen vergi oranlarının hesaplanmasının ardından ilgili ürün grubundaki toplam ithalatlar ile çarpılarak toplam vergi hesap edilmiş ve ilgili yıl toplam ithalatına bölünmüştür.
Veri kaynağı Ticaret Bakanlığı KÜBİS veritabanı
Veri kaynağı linki -

Bu tablo, BM İstatistik Komisyonu tarafından tanımlanan SKA göstergelerinin metaverileri hakkında bilgi sunmaktadır. Küresel metaveriler, BM İstatistik Bölümü tarafından sunulmaktadır.

Hedef adı Doha Kalkınma Gündemi çerçevesinde yürütülen müzakerelerin sonuca varması aracılığıyla, Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde evrensel, kurallara dayanan, açık, ayrım gözetmeyen ve eşitlikçi, çok taraflı bir ticaret sisteminin desteklenmesi
Gösterge adı Dünya çapında ağırlıklı ortalama tarife
Tier Sınıfı Tier I
Vasi Kuruluş Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)
Küresel metaveri linki https://unstats.un.org/sdgs/metadata/files/Metadata-17-10-01.pdf