Kırılımlar

Verilerin farklı dökümlerini görmek için aşağıdaki açılır menülerden kategorileri seçin. Bazı kategori ve kırılımlar üst düzey kategorisi seçilmeden görülemeyecektir.

Headline data

Hedef adı 2030’a kadar çölleşmeyle mücadele edilmesi, çölleşme, kuraklık ve sellerden etkilenen alanlar dâhil tahrip edilmiş toprakların eski haline getirilmesi ve arazi bozulumunun olduğu, nötr bir dünya yaratmak için çaba gösterilmesi
Gösterge adı Bozulmuş arazilerin toplam arazi alanına oranı
Küresel / İkame gösterge Küresel gösterge
Gösterge tanımı Arazi bozulumu; kuru ve sulu tarım alanlarının, meraların, ormanların ve çalılık alanların biyolojik ve ekonomik üretkenliğinin azalması veya tamamen kaybedilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu gösterge 2000-2015 yılları arasında toplam bozulan alan ve bu alanın ülke toplam alanına oranını (%) göstermektedir. Veriler, toplam ülke alanına büyük nehir ve göller gibi karasal su alanları dahil edilmeden, küresel metaveriye uygun olarak hazırlanmıştır.
Ölçü birimi Kilometrekare, %
Mevcut kırılımlar -
Hesaplama Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) Gösterge 15.3.1: bozulan arazinin toplam arazi alanına oranı, arazi bozulumunun üç alt göstergesi olan:
1. Arazi örtüsündeki eğilimler
2. Arazi üretkenlik dinamiğindeki eğilimler
3. Karbon stoklarındaki eğilimler (yer altı ve yer üstü)
göstergeler ile hesaplanmaktadır. Üç alt göstergeden herhangi birindeki önemli bir azalmanın veya negatif değişimin arazi tahribatını oluşturduğu kabul edilen hepsi bir arada (10AO) (one-out-all-out) yöntemi kullanılarak alt göstergelerin entegre edilmesiyle hesaplanır ((https://www.unccd.int/sites/default/files/relevant-links/2021-03/Indicator_15.3.1_GPG_v2_29Mar_Advanced-version.pdf). Önemli azalmalar, istatistiksel kriterler kullanılarak veya değişimin büyüklüğünün niteliksel bir değerlendirmesiyle belirlenebilir. Gösterge, bozulmuş arazinin boyutunun hektar ya da km2 cinsinden ikili bir ölçümü (yani, bozulmuş/bozulmamış) olarak rapor edilir ve bozulmuş arazinin toplam arazi alanına oranı (yüzdesi) olarak ifade edilir.
(Bozulmuş arazi alanı / Toplam arazi alanı) * 100
Karşılaştırılabilirlik Küresel metaveriye tam uyumlu şekilde üretilmiştir
Revizyon Ulusal haritaların ve sınıfların kullanılması sebebi ve alt göstergelerin temsilinde model değişikliğine gidildiğinden daha önce raporlanan 2015 SDG 15.3.1 değerinde, revizyon yapılmıştır. 2019 yılına ait değerler de aynı yöntemle hesaplanmıştır. Her dört yılda bir yapılan/yapılacak olan raporlamada da veri (yüzde) aynı metodoloji ile güncellenecektir.
Diğer bilgiler Bozulma, Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) kapsamındaki değerlendirilen üç gösterge üzerinden hesaplanmaktadır. Bu göstergeler toprak organik karbonu, arazi örtüsü ve arazi örtüsü değişimi ile arazi verimliliğidir. Her piksel bazında bu üç göstergeden yalnız birinin bile negatif olarak değerlendirilmesi durumunda, bu alan bozulmuş alan olarak değerlendirilmektedir.
Veri kaynağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Veri kaynağı linki -

Bu tablo, BM İstatistik Komisyonu tarafından tanımlanan SKA göstergelerinin metaverileri hakkında bilgi sunmaktadır. Küresel metaveriler, BM İstatistik Bölümü tarafından sunulmaktadır.

Hedef adı

2030’a kadar çölleşmeyle mücadele edilmesi, çölleşme, kuraklık ve sellerden etkilenen alanlar dâhil tahrip edilmiş toprakların eski haline getirilmesi ve arazi bozulumunun olduğu, nötr bir dünya yaratmak için çaba gösterilmesi

Gösterge adı

Bozulmuş arazilerin toplam arazi alanına oranı

Tier Sınıfı

Tier I

Vasi Kuruluş

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD)

Küresel metaveri linki https://unstats.un.org/sdgs/metadata/files/Metadata-15-03-01.pdf Se abre en una nueva ventana