Kırılımlar

Verilerin farklı dökümlerini görmek için aşağıdaki açılır menülerden kategorileri seçin. Bazı kategori ve kırılımlar üst düzey kategorisi seçilmeden görülemeyecektir.

Headline data

Hedef adı 2030’a kadar yaşa, cinsiyete, engelliliğe, ırka, etnik kökene, dine, ekonomik ya da başka bir statüye bakılmaksızın herkesin güçlendirilmesi ve sosyal, ekonomik ve siyasi olarak kapsanmasının desteklenmesi
Gösterge adı Cinsiyete ve yaş grubuna göre medyan gelirin %50 düzeyinin altında yaşayanların oranı
Küresel / İkame gösterge Küresel gösterge
Gösterge tanımı Bu göstergenin hesaplanmasında göreli yoksulluk tanımı esas alınmıştır. Toplumun genel düzeyine göre belli bir sınırın altında gelir veya harcamaya sahip olan birey veya hanehalkı göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Gösterge, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si esas alınarak hesaplanmıştır. Bu sınırın altında kalanlar yoksulluk sınırının altındaki nüfus olarak tanımlanmaktadır.
Ölçü birimi %
Mevcut kırılımlar Cinsiyet, Yaş
Hesaplama Medyan gelirin %50 düzeyinin altında yaşayanların oranı = (Medyan gelirin %50 düzeyinin altında yaşayanların sayısı) / (Toplam nüfus) *100
Karşılaştırılabilirlik Zaman içinde karşılaştırılabilirdir. Küresel metaveriye tam uyumlu şekilde üretilmiştir.
Revizyon -
Diğer bilgiler -
Veri kaynağı TÜİK, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması
Veri kaynağı linki https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=gelir-yasam-tuketim-ve-yoksulluk-107&dil=1
Örneklem çerçevesi ve kapsam Araştırmanın örneklem seçiminde kullanılan adres çerçevesi 2007 yılında oluşturulan ve güncelliği sağlanan Ulusal Adres Veri Tabanıdır. Örneklem çerçevesinin oluşturulması aşamasında veri tabanı ortalama 100 adres (80 ile 120 arası) ihtiva eden kümelere ayrılmıştır. Kurumsal nüfus olarak adlandırılan adreslerin yer almadığı çerçeve yılda iki kez güncel olarak oluşturulmaktadır.
Örneklem büyüklüğü 2019 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplam 26 732 hanehalkı ziyaret edilmiştir. Bu hanehalklarından; 24 924’ü ile anket yapılmış, geri kalan 1 808 hanehalkı ile çeşitli nedenlerle anket yapılamamıştır.

2020 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplam 27 437 hanehalkı ziyaret edilmiştir. Bu hanehalklarından; 25 706’sı ile anket yapılmış, geri kalan 1 731 hanehalkı ile çeşitli nedenlerle anket yapılamamıştır.

2021 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplam 28 064 hanehalkı ziyaret edilmiştir. Bu hanehalklarından; 26 289’u ile anket yapılmış, geri kalan 1 775 hanehalkı ile çeşitli nedenlerle anket yapılamamıştır.

2022 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplam 27 918 hanehalkı ziyaret edilmiştir. Bu hanehalklarından; 26 436’u ile anket yapılmış, geri kalan 1 482 hanehalkı ile çeşitli nedenlerle anket yapılamamıştır.

2023 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplam 27 825 hanehalkı ziyaret edilmiştir. Bu hanehalklarından; 24 932’si ile anket yapılmış, geri kalan 2 893 hanehalkı ile çeşitli nedenlerle anket yapılamamıştır.
Uygulanan görüşme yöntemi 2019 yılında Bilgisayar destekli yüzyüze görüşme (CAPI) yöntemi uygulanmıştır.
2020 yılında Telefon destekli görüşme (CATI) yöntemi uygulanmıştır.
2021 yılında Bilgisayar destekli yüzyüze görüşme (CAPI) yöntemi uygulanmıştır.
2022 yılında Bilgisayar destekli yüzyüze görüşme (CAPI) yöntemi uygulanmıştır.
2023 yılında Bilgisayar destekli yüzyüze görüşme (CAPI) yöntemi uygulanmıştır.
Anket uygulanan referans tarih/dönem Gelir bilgilerinin referans dönemi “bir önceki takvim yılı”dır. Yani, 2019 uygulamasındaki gelir bilgileri 2018 yılına aittir.
  • İstihdam bilgileri anketin uygulandığı tarihten bir önceki hafta ile anketin yapıldığı tarih dikkate alınarak sorgulanmıştır.
  • Yaşam koşulları göstergeleri anketin yapıldığı andaki durum itibariyle sorgulanmıştır.
Alan çalışmasının uygulama tarihi ve süresi İlgili yılın Mart - Temmuz dönemi

Bu tablo, BM İstatistik Komisyonu tarafından tanımlanan SKA göstergelerinin metaverileri hakkında bilgi sunmaktadır. Küresel metaveriler, BM İstatistik Bölümü tarafından sunulmaktadır.

Hedef adı

2030’a kadar yaşa, cinsiyete, engelliliğe, ırka, etnik kökene, dine, ekonomik ya da başka bir statüye bakılmaksızın herkesin güçlendirilmesi ve sosyal, ekonomik ve siyasi olarak kapsanmasının desteklenmesi

Gösterge adı Cinsiyet, yaş grubu ve engellilik durumuna göre medyan gelirin %50 düzeyinin altında yaşayanların oranı
Tier Sınıfı

Tier II

Vasi Kuruluş

Dünya Bankası (DB)

Küresel metaveri linki Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri MetaverisiYeni pencerede aç