Kırılımlar

Verilerin farklı dökümlerini görmek için aşağıdaki açılır menülerden kategorileri seçin. Bazı kategori ve kırılımlar üst düzey kategorisi seçilmeden görülemeyecektir.

Headline data

Hedef adı Günde 1,25 dolardan daha az bir parayla geçinen insanların sayısı şeklinde ölçülerek tanımlanan aşırı yoksulluğun 2030’a kadar herkes için, her yerde ortadan kaldırılması
Gösterge adı a) Günde 2,15 $'dan az gelirle yaşayan nüfusun yüzdesi (2017 SGP)
Küresel / İkame gösterge Küresel gösterge
Gösterge tanımı Dünya Bankası metodolojisine göre bu gösterge, 2017 uluslararası fiyatlarıyla günde 2,15 doların altında yaşayan nüfusun yüzdesi olarak tanımlanmaktadır. 'Uluslararası yoksulluk sınırı' mevcut durumda 2017 uluslararası fiyatlarıyla 2,15 dolar olarak belirlenmiştir.
Ölçü birimi (%)
Mevcut kırılımlar -
Hesaplama Günde 2,15 $'dan az gelirle yaşayan nüfusun yüzdesi (2017 SGP) = (Toplam harcaması satın alma gücü paritesine göre 2.15 $ yoksulluk sınırının altında kalan nüfus / Toplam nüfus) * 100
Karşılaştırılabilirlik Zaman içinde karşılaştırılabilirdir. Küresel metaveriye tam uyumlu şekilde üretilmiştir.
Revizyon -
Diğer bilgiler Ülkeler arasındaki yoksulluğu tutarlı bir şekilde ölçmek için, Dünya Bankası tarafından dünyanın en yoksul ülkelerinde ""yoksulluğun"" ne anlama geldiğine bağlı olarak ortak bir standart uygulanmaktadır. Bir ülkenin uluslararası yoksulluğunu ölçerken, SGP'deki uluslararası yoksulluk sınırı 2017 fiyatları bazında yerel para birimlerine dönüştürülmekte ve daha sonra Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kullanılarak ilgili hanehalkı araştırması sırasında geçerli olan fiyatlara dönüştürülmektedir. Daha sonra bu anketten yoksulluk oranı hesaplanmaktadır. Ülkeye özgü TÜFE kullanılarak değerlendirildiği gibi, tüm zamansal karşılaştırmalar reeldir. Araştırmaya dayalı tahminleri bu referans yıllarıyla sıralamak için enterpolasyon/ekstrapolasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Eylül 2022'de Dünya Bankası 2017 SGP'sini kullanarak uluslararası yoksulluk sınırını 2,15 dolar olarak kullanmaya başlamıştır. Bundan önce, 2015 yılında, 2011 SGP'yi kullanarak uluslararası yoksulluk sınırını 1,90 $ olarak belirlemiştir.
Veri kaynağı Dünya Bankası (TÜİK, Hanehalkı Bütçe Araştırması)
Veri kaynağı linki https://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.DDAY?locations=TR
Örneklem çerçevesi ve kapsam Araştırma, Türkiye sınırları içerisinde yaşayan tüm yerleşim yerleri ve hanehalklarını kapsamaktadır. Kurumsal nüfus kapsam dışındadır. Örnekleme çerçevesi Ulusal Adres Veri Tabanıdır.
Örneklem büyüklüğü Toplam: 15552
Cevaplı: 11521
Uygulanan görüşme yöntemi Bilgisayar destekli kişisel görüşme (CAPI), Soru kağıdı ile yüzyüze görüşme yöntemi (Pen and Paper Interview- PAPI) ve gözlem
Anket uygulanan referans tarih/dönem Hanehalkı tüketim harcamaları için referans dönem anketin yapıldığı aydır.
Alan çalışmasının uygulama tarihi ve süresi İlgili yıl (01 Ocak'tan 31 Aralık'a)
Hedef adı Günde 1,25 dolardan daha az bir parayla geçinen insanların sayısı şeklinde ölçülerek tanımlanan aşırı yoksulluğun 2030’a kadar herkes için, her yerde ortadan kaldırılması
Gösterge adı b) Yoksulluk riski olan çalışan nüfus oranı
Küresel / İkame gösterge İkame (proksi) gösterge
Gösterge tanımı Bu gösterge, 18-64 yaş arası çalışan ve eşdeğer kullanılabilir geliri, ulusal eşdeğer kullanılabilir medyan gelirin (sosyal transferlerden sonra) %60'ı olarak belirlenen yoksulluk sınırının altında olan kişilerin oranı olarak tanımlanmaktadır. Çalışan ve aynı zamanda yoksul olan fertlerin çalışan fertlere oranı şeklinde hesaplanmaktadır. Gösterge, Avrupa Birliği Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na (EU-SILC) dayanmaktadır.
Ölçü birimi (%)
Mevcut kırılımlar Cinsiyet, Yaş grubu
Hesaplama Yoksulluk riski olan çalışan nüfus oranı = (Çalışan yoksul fertlerin sayısı / Toplam çalışan sayısı) * 100
Karşılaştırılabilirlik Zaman içinde karşılaştırılabilirdir. İkame gösterge olduğundan küresel metaveriden farklılık göstermektedir.
Revizyon -
Diğer bilgiler -
Veri kaynağı Eurostat (TÜİK, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması)
Veri kaynağı linki https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_01_41/default/table?lang=en
Örneklem çerçevesi ve kapsam Araştırmanın örneklem seçiminde kullanılan adres çerçevesi 2007 yılında oluşturulan ve güncelliği sağlanan Ulusal Adres Veri Tabanıdır. Örneklem çerçevesinin oluşturulması aşamasında veri tabanı ortalama 100 adres (80 ile 120 arası) ihtiva eden kümelere ayrılmıştır. Kurumsal nüfus olarak adlandırılan adreslerin yer almadığı çerçeve yılda iki kez güncel olarak oluşturulmaktadır.
Örneklem büyüklüğü 2019 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplam 26 732 hanehalkı ziyaret edilmiştir. Bu hanehalklarından; 24 924’ü ile anket yapılmış, geri kalan 1 808 hanehalkı ile çeşitli nedenlerle anket yapılamamıştır.

2020 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplam 27 437 hanehalkı ziyaret edilmiştir. Bu hanehalklarından; 25 706’sı ile anket yapılmış, geri kalan 1 731 hanehalkı ile çeşitli nedenlerle anket yapılamamıştır.

2021 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplam 28 064 hanehalkı ziyaret edilmiştir. Bu hanehalklarından; 26 289’u ile anket yapılmış, geri kalan 1 775 hanehalkı ile çeşitli nedenlerle anket yapılamamıştır.
Uygulanan görüşme yöntemi 2019 yılında Bilgisayar destekli yüzyüze görüşme (CAPI) yöntemi uygulanmıştır.
2020 yılında Telefon destekli görüşme (CATI) yöntemi uygulanmıştır.
2021 yılında Bilgisayar destekli yüzyüze görüşme (CAPI) yöntemi uygulanmıştır.
Anket uygulanan referans tarih/dönem Gelir bilgilerinin referans dönemi “bir önceki takvim yılı”dır. Yani, 2019 uygulamasındaki gelir bilgileri 2018 yılına aittir. İstihdam bilgileri anketin uygulandığı tarihten bir önceki hafta ile anketin yapıldığı tarih dikkate alınarak sorgulanmıştır. Yaşam koşulları göstergeleri anketin yapıldığı andaki durum itibariyle sorgulanmıştır.
Alan çalışmasının uygulama tarihi ve süresi İlgili yılın Mart - Temmuz dönemi

Bu tablo, BM İstatistik Komisyonu tarafından tanımlanan SKA göstergelerinin metaverileri hakkında bilgi sunmaktadır. Küresel metaveriler, BM İstatistik Bölümü tarafından sunulmaktadır.

Hedef adı

Günde 1,25 dolardan daha az bir parayla geçinen insanların sayısı şeklinde ölçülerek tanımlanan aşırı yoksulluğun 2030’a kadar herkes için, her yerde ortadan kaldırılması

Gösterge adı

Cinsiyet, yaş, istihdam durumu ve coğrafi konuma (kent/kır) göre uluslararası yoksulluk sınırının altında yaşayan nüfusun oranı

Tier Sınıfı

Tier I

Vasi Kuruluş

Dünya Bankası (DB), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

Küresel metaveri linki https://unstats.un.org/sdgs/metadata/files/Metadata-01-01-01a.pdf https://unstats.un.org/sdgs/metadata/files/Metadata-01-01-01b.pdf